Fotoskola

FOTOTIPS FÖR ETT BRA PORTRÄTT

Ljussättning

Bland det viktigaste för att få ett fint porträtt är att ljuset är jämnt och fint. Försök ljussätta så att ljuset kommer rakt framifrån och/eller från sidorna. Kommer ljuset från sidorna bör det vara lika starkt från båda sidor. Undvik ljus som kommer uppifrån i form av taklampor eller liknande.

Tips! Använd gärna blixt. Ju större ljuskälla du har och ju närmare du står/sitter i relation till ljuskällan desto mjukare ljus kommer du att få.

Tänk på att undvika ljus som kommer uppifrån då det ger fula skuggor i ansiktet. Stå t ex. INTE under en lampa när du tar bilden.

Placering

Vi hjälper dig att göra bakgrunden på din bild helt vit. För att underlätta vårt arbete är det bästa om du står ca. 0,5 meter framför en vit vägg när du tar din bild. Då blir det nästan inga skuggor på väggen. Se till att inget annat än väggen syns bakom dig på bilden.

Tips! Stå framför en vit vägg när du fotar dig.

Inget annat än den vita väggen ska finnas bakom dig på bilden.

Fotografering

Allra bäst resultat får du om någon kan hjälpa dig att ta bilden. Använd helst en digitalkamera. Men även kameran i mobil eller surfplatta går bra. Säkerställ dock att bilden blir skarp om du använder mobil eller surfplatta.

Tips! Be någon hjälpa dig att ta bilden för bästa resultat. Ta gärna av dig glasögon som annars kan ge skugga i ansiktet.

Du får inte bära någon huvudbonad på bilden. Vissa undantag för religion kan finnas men detta bör du kontrollera innan. Du får inte ha mörka glasögon/solglasögon på bilden.

Bilden

För att vi ska kunna beskära bilden till rätt proportioner är det väldigt viktigt att båda dina axlar syns samt att det finns bra med utrymme runt ditt ansikte.

Beskär inte bilden för hårt. Båda axlarna ska synas på bilden.

Tips! Båda dina axlar ska synas på bilden.

Bildhjälp

Här visar vi några tydliga bilder på vad som är tillåtet resp. inte tillåtet på bild. Allt för att du ska kunna skicka in en så bra bild som möjligt.